beats by dre cheap

Mijenjam iskaz. (Pobijedit ću!)
Pitala me, a u nastojanju da me uvjeri u svu nesuvislost mog stava o životu:

„Dobro, a šta ako ne uspiješ?“

Odgovorio sam:

„Ako ne uspijem, umrijet ću u borbi za ostvarenje svojih snova!“

 

Pa, ma koliko moj iskaz zvučao plemenito, hrabro, herojski, zauzeti stav u skladu s njim ispravno je samo u domenu metafizičkog. Postoje vremena i trenuci kad bi čovjek morao donijeti neke važne odluke, izgraditi stavove koje neće tako lako (ili čak nikako) mijenjati. Među takve stavove uvrštavam i pitanje odnosa sa Bogom – kad se jednom odluči pokoriti se Stvoritelju svih svjetova, svaka dalja relativizacija („vjerujem-ne vjerujem“), pa čak ako je i u duhu potrage za istinom o sebi (nesavršenom, slabom i varljivom biću, dakle), velika je smetnja i kočnica u razvoju. Kur'anski stav „borite se imecima i životima svojim na Allahovom putu“ jasan je: svijet u koji selimo poslije smrti, vječan je i važniji od ovog prolaznog. U ideale (nevidljivo), dakle, treba vjerovati i oni bi trebali biti tačka referencije u odnosu na koju popločavamo naše staze do Neba. U tom kontekstu izreći: „ako ne uspijem, umrijet ću u borbi“ jeste ispravno.

 

No, šta je sa metafizikom bez prefiksa „meta –“, šta je sa ovim svijetom, vidljivim, opipljivim? Vjernicima (ne „sujevjernicima“!!!) je jasno da empirijske istine nisu i ne mogu biti u suprotnosti sa metafizičkim istinama. Primjera radi, negirate li gravitaciju na neki način udaljavate se i od metafizičkih istine, jer Bog ne opterećuje čovjeka onim što on ne može podnijeti; ergo, Gospod nam je dao na uvid one duhovne dimenzije koje se osvjetljavaju empirijom. Istina, sporo nam ide, ali... Ide... : )

 

Jedna od empirijski dokazivih istina je moć riječi. Svako od vas je čuo makar jedan primjer o tome kako je nekad neko nešto govorio i to mu se stvarno desilo. I svi se čude! A čuda nema, čovjek je došao do dokaza da ono što govorimo dobrim dijelom određuje našu sudbinu, i ono što će nam se stvarno desiti. O tome nadugo i naširoko zbori neurolingvistika, a onima koji nisu stručni u oblastima lingvistike, neurologije, psihologije, „moć riječi“ je dostupna kroz knjigu koja se zove „Probudite diva u sebi“ Anthonya Robinsa. Pročitao sam samo trećinu te knjige, što mi je bilo dovoljno da me se razuvjeri kako život nije u mojim rukama i kako su  okolnosti bitne. Onda sam je zatvorio i prestao koristiti sve „tehnike“ osobne rasti – uplašio sam se odgovornosti za svoj život!

 

Odlučio sam se lagano vratiti „tehnologiji“ self-helpa, i promijeniti iskaz. Razlog? Čisti  strah da se ne ostvari ovo „umrijet ću u borbi“. Osim toga, vjernik sam i nemam pravo zanemarivati empirijske istine, pa se bojim i Božije kazne i na ovom i na onom svijetu. Nemam pravo lagati da ne znam, kad znam da je reći „ako ne uspijem, umrijet ću u borbi za ostvarenje snova“ eufemizam (i to licemjerni) za „pa, i ne moram ostvariti snove“, odnosno cover za strah od života ukorijenjen u meni. Trebam priznati sebi strahove, posebno ovaj što ga jedva prevalih preko usta. Da, treba me se razumjeti i ne treba me osuditi bez suđenja; naime da mi je vidjeti tu facu kojoj je prešlo preko leđa i srca što i meni, a da se opet ne boji života.

 

Dakle, priznajem strah i djelujem uprkos njemu. Pa mijenjam iskaz. Dijalog s početka teksta danas završava ovako:

 

„Dobro, a šta ako ne uspiješ?“

 „Uspjet ću!“

„A, šta ako ipak ne uspiješ?“

„Uspjet ću, pobijedit ću!“
„Hej, ideš mi na živce... Haj'mo teorijski – ako ne uspiješ... Šta onda?“

„Ma, nema ni u teoriji neuspjeha, uspjet ću!“

 

Da, neću umrijeti u borbi, nego ću pobijediti i uspjeti! Meni je pobjeda suđena! I u to baš glupo (da ne kažem, poput Forest Gumpa) vjerujem, jer ama baš nikakve okolnosti ne idu u prilog ovome što govorim. Ama baš – nikakve! Čak se i sam sebi smijem dok ovo pišem. Ali, ponavljam: Pobijedit ću! Uspjet ću! Nikakve mi okolnosti ne idu naruku, ama baš ništa.... Osim kompozicije koju slušate!

 

La vita e bella

Priznajmo vlastite strahove
http://nc.blogger.ba
16/08/2007 02:51