Priznajmo vlastite strahove

"Ja sam kapetan vlastite boli" (Nick Cave)

27.07.2007.

Somnambulna i napeta misao o granicama....


 


Zvuci ove pjesme bude mi sjećanja na Vranicu,  bosanku planinu na kojoj sam šećući sam shvatio da to zapravo nisam, da nisam sam. Osjetio sam moć, milenijumima ljudskom rukom netaknute, prirode, tačno sam osjetio da trava komunicira sa gorskim očima (malim, ledničkim jezerima), da planinska ruža ima nešto za reći vjeverici, a maslačak sokolu... Kasnije ću pročitati da nisam prešao granice razuma – u časopisu “Ekologija” pročitao sam jedan tekst koji iznosi dokaze o tome da ostala živa bića (osim ljudi i životinja) komuniciraju na sebi svojstven način. Autor tog teksta dalje će izaći iz okvira biologije i, pomalo nervozno, (pro)govoriti o zapadnoevropskom-egocentričnom doživljaju svijeta (koji je, uzgred budi rečeno, spiritus movens ekoloških katastrofa koje živimo) i sistemu / sistemima vrijednosti koji ne negiraju uzvišenost Čovjeka, kao univerzalnog bića, ali ga tretiraju i kao element Kosmičke Strukture, ni manje ni više vredniji od ostalih elemenata.

 

Smirio me taj tekst – dok ga nisam pročitao nisam smio nikome reći da sam, dok sam bio sam, osjetio prisustvo... Drugog! Drukačijeg, Nepoznatog (meni)... Koje se ne može kontorolirati! Ili može?

 

Kad god slušam staru “Floydovu” pjesmu, razmišljam i o prioritetima. Koja su pitanja prioritetna nama, ljudima? Šta je važnije – spoznavati Nepoznato (Sveto Drugo i Drugačije) ili spoznavati načine i modele da opstanete u poznatom, više nego očiglednom što nam, bez ikakve sumnje, stavlja koprenu na Snove; utišava unutarnje glasove, uspavljuje radoznalo dijete u nama. “I jedno i drugo je važno.”, reći ćemo. Da, ali… Sunce, primarni izvor svjetlosti, i naše neznanje o njegovom srcu, meni su jasni znakovi da je jedno, zasigurno, važnije od drugog, makar malo.

 

Gdje je to “malo”? Gdje je ta granica koju moramo preći da bi u naša srca ušao mir? Mislim da se odgovor krije u Watersovom stihu:

Knowledge of love is knowledge of shadow.“

Priznajmo vlastite strahove
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

BROJA%u010C POSJETA
28609

Powered by Blogger.ba